Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Želite li nakratko pobjeći od svakodnevnih problema, politike, buke, nekulture i svih onih negativnih stavri koje nas danas neizostavno okružuju, a pri tom volite umjetnost, istoriju, Andrića i cijenite prave vrijednosti, nećete pogriješiti ukoliko se uputite ka Višegradu, gdje je na ušću Rzava u Drinu napravljen grad od kamena – Andrićgrad. Ideja za ovo buduće remek djelo i turistički značajnu lokaciju potekla je od proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice  koji je zajedno sa opštinom Višegrad i Vladom RS-a ideju sproveo u djelo. Svakodnevni život Višegradske kasabe koju je naš Nobelovac proslavio u svom djelu na Drini Ćuprija za koje je nagrađen Nobelovom nagradom za književnost, danas jednim dijelom možete da doživite upravo u Andrićgradu. Graska kuća, Gradski Trg, stradun, glavna ulica, pozorište, biosokop, Fakultet lijepih umjetnosti, škola, ruševine  bivšeg zatvora, muzej, hotel, zanatske radnje i kafane neki su od objekata koji se već nalaze u Gradu od kamena a neki će se tek napraviti. Cijeli kompleks, jedini ove vrste u istoriji čovječanstva “inspirisan literaturom” kako je naveo Matija Bećković u jednom od svojih izlaganja, trebalo bi da bude završen Vidovdan 2014.godine. Podsjećanja radi, Andrić je bio pripadnik organizacije “Mlada Bosna” a na Vidovdan 2014.godine navršava se 100 godina od atentata pripadnika Mlade Bosne Gavrila Principa na austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Andrićgrad, iako nedovršen, izazvao je veliko interesovanje domaćih i stranih turista pa je već uvršten u programe paket aranžmana nekoliko turističkih agencija. Veliki broj poznatih ličnosti iz svijeta filma, sporta, muzike, književnosti, politike već je prošetao ulicama Kamenog grada, a taj trend će se nastavljati i dalje, jer u ovom kompleksu, koji će imati sve što je potrebno jednom gradu, moći ćete istinski da uživate.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
http://bhtour.ba/assets/contentimages/sport.jpg
Sport
Popularni caffe u centru Višegrada, preko puta hotela, sa izuzetno ljubaznim osobljem, domaćinskom ljubaznošću i visokim profesionalizmom.Unutrašnjost i bašta Caffe urađenI ...
Facebook
Twitter