Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Planina Bjelašnica je smještena u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, oko 30km jugozapadno od grada Sarajeva. Kao i susjedna Jahorina i Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh Bjelašnice se nalazi na 2067 m nadmorske visine i nazvan je Opservatorija, jer je na tom mjestu 1984. godine podignuta meteorološka stanica. Geografski položaj i orijentacija šireg područja planine je čine prirodnom barijerom izmedju juga i sjevera zemlje, Hercegovine i Bosne, gdje se sudaraju dvije klime - mediteranska i kontinentalna. Ovo uzrokuje jako promjenljive vremenske uslove karakterisane jakim vjetrovima i velikim padavinam tokom jesenjih i zimskih mjeseci. Bjelašnica je prekrivena snijegom od novembra do maja, a nekada i avgusta, i otud dolazi objašnjenje za njeno ime.
Bez obzira na period godine uživanje u ljepotama Bjelašnice je garantovano. Rekreativni sadržaji, izleti, planinarenje, vožnja biciklom u netaknutoj prirodi su samo neki od načina kako da uživate na Bjelašnici tokom ljeta, dok je s druge strane zima rezervisana za sportove i zabavu na snijegu. Odlične staze svih profila, odgovarajući transport za skijaše, staze za sankanje i snoubording, kao i predivni snježni pejzaž Bjelašnice daju savršene preduslove za uživanje na snijegu.
Oduvijek omiljeno mjesto za ljubitelje prirode i sporta, Bjelašnica pravi razvoj u turističkom pogledu doživljava početkom osamdesetih godina XX vijeka kada se uredjuju staze za internacionalna takmičenja i grade hoteli. Vrhunac svega su bile XIV zimske olimpijske igre 1984. godine,  kada je Bjelašnica bila glavno borilište za skijaše. 

Kako doći

Sarajevo-Bjelašnica preko Hadžića (50km)
Sarajevo-Bjelašnica preko Krupca (38km)

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter