Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

U sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u dijelu porječja Gline, Korane i Une na oko 25 kilometara od Bihaća smješten je gradić Cazin. Cazinskom krajinom i cijelom unskom kotlinom najviše dominira i nikada ne ostaje neprimjećena – najznačajnija turistička lokacija  - zamak Ostrozac, jedan od rijetkih sačuvanih na cijelom Balkanu. Ovaj dvorac je najduze nastanjen na cijelom području Cazinske krajine, naviše puta obnavljan i danas za posmatrače predstavlja pravi zamak iz bajke. Istorijski nije dokazano, ali neki ljetopisci tvrde da je dvorac postojao još 405. godine prije nove ere. Veliki broj valadara se smjenjivao na ovom imanju, a postoje podaci da je zamak bio raskošno urešen kako i priliči jednom dvorcu.

Brojni istorijski događaji ostavili su svoj pečat na ovaj grad, te je iz perioda Srednjeg vijeka ostalo nekoliko utvrđenja: Pećigrad, Stijena i Šturlić.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
http://bhtour.ba/assets/contentimages/lug.jpg
Lug
Rent-a car LUG doo Tržac Cazin je novoosnovana djelatnost za iznajmljivanje automobila. Nudimo više različitih putničkih automobila za svačije potrebe koje možete naći kod n...
Facebook
Twitter