Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Doboj je smješten u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, na lijevoj obali rijeke Bosne. Predstavlja najveću željezničku raskrsnicu u zemlji. Istorijski izvori svjedoče da je područje bilo nastanjeno već od ranog željeznog doba, kao i da je rimska imperija imala vojni kamp (Casrum) i naselje (Canabea) u blizini grada od 1. vijeka nove ere. Grad Doboj je šarolik i ekstremno kontrastan.
Najbolje kulturne sadržaje nude dobojska tvrđava i dobojski centar za kulturu. Na dobojskoj tvrđavi možete posjetiti Etno kafe, dječije igralište, slikati se sa vitezovima i princezom, pogledati izložbu srednjovijekovnih oruđa i oružja, kupiti suvenire i na nekoliko minuta iskusiti srednjevjekovni način života u Bosni.

Na području Dobojske opštine brojne su prirodne oaze koje privlače veliki broj turista tokom cijele godine. Jedna od značajnijih je Goransko jezero, udaljeno samo 7 km od grada u podnožju planine Ozren. Nedaleko od Doboja je i šuma sa posebnom zaštitom pretvorena u sportsko-rekreacioni centar “Preslica”. Vrijedna pažnje je i vazdušna banja Brezici, pećina Megara na planini Ozren, te Djevojačka pećona u selu Stanovi. 

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter