Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Hutovo Blato je ptičji rezervat i park prirode na jugu Bosne i Hercegovine bogat močvarnim biljkama. Ovo močvarno područje stvaraju Rijeka Krupa zajedno sa 6 jezera.. Čaplje, rode, patke, guske, sove i ostale ptice u Hutovom blatu čekaju vrijeme migracija prema Sjevernoj i Juznoj Africi kada  na desetine hiljada ptica preplavi ovo jezero i njegovu okolicu. Tokom zime, u Hutovom blatu odmaraju se ptice selice i patke.

Međunarodno Vijeće za zaštitu ptica stavilo je ovaj rezervat na popis važnih ptičjih staništa jer  spada među  najveće ovakve vrste u ovom dijelu Evrope kako površinom, tako i raznolikošću. Ova submediteranska močvara okružena Deranskim jezerom dom je 240 vrsta ptica na njihovom migracijskom putu, kao i desetinama vrsta kojima je ovo stanište stalno prebivalište. Ovaj rezervat jedinstvena je oaza u surovom i škrtom kršu zapadne Hercegovine. Idealan je za ljubitelje ptica i prirode.
Hutovo Blato udaljeno je samo 5 km od Čapljine s jasnim putokazima postavljenim na cesti M-17. Ulaz u park slobodan je tokom cijele godine. U parku postoji izletnička zona, I motel Karaotok, na samom ulazu u Park prirode.

Facebook
Twitter