Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Kakanj zauzima centralni položaj u Sarajevsko-zeničkoj kotlini, privredno najznačajnijem i najgušće naseljenom regionu BiH. Smješten je između brda na obalama rijeke Zgošće.

Danas u ovom gradu sve vrvi od ubrzanog tempa privrednog razvitka. Bogato kulturno – istorijsko nasljeđe i velika prirodna bogatstva čine ovaj prostor primamljivim za turiste i perspektivnim za razvoj turizma.
Nadomak Kaknja, 19 km udaljeno od gradskog središta, na nadmorskoj visini od 1.200m, nalazi se prelijepo izletište Ponijeri, koje je i zračna banja i planinsko izletište i zimsko odmaralište, ali i lovačko polazište. U blizini protiču i kristalno čiste rijeke bogate ribom: Marošicka, Mala rijeka, Trstionica, Ribnica i Bukovica. 

Na 12. kilometru od grada u predivnom prirodnom ambijentu, nalazi se Kraljeva Sutjeska koja je zajedno sa tvrđavom Bobovac nekada bila stono mjesto bosanskih kraljeva. Kraljeva Sutjeska  danas predstavlja pravu riznicu turističkih atrakcija, počevši od Franjevačkog samostana, Dusper kuće – najstarije u Srednjoj Bosni, do jedne od najstarijih bosanskohercegovačih dzamija.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter