Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Svojom površinom od oko 685 km2 i slabom naseljenošću Kalinovik čini pravu oazu mira, netaknute i nezagađene prirode. Potencijali su ogromni. Prosječna nadmorska visina terena je 1100m što opštinu svrstava u planinske regione. Opština zahvata dijelove planinskih masiva Treskavice, Visočice, Prenja, Lelije i Zelengore sa gornjim tokom rijeke Neretve i njenim pritokama. Glavni karakter većem dijelu područja daje Treskavica koja se postepeno spušta sa sjeverozapada na jugoistok, stvarajući prostranu visoravan Zagorje.
U turističkom smislu opštinu Kalinovik okružuju sljedeće atraktivne turističke destinacije: nacionalni parkovi “Sutjeska Tjentište” (jednim dijelom ulazi u opštinu Kalinovik), kanjon Tare (70km), Durmitor (85km) i Nacionalni park Tara (Mokra gora, 120km).
Kulturno-istorijsko nasljeđe predstavlja značajnu vrijednost opštine. Da je život ovdje trajao vijekovima potvrđuju brojni spomenici, zapisi i predanja. Iz doba Rimljana ostale su samo mape puteva koji su prolazili kalinovačkom opštinom. Jedna od ideja jeste da se ponovo ožive te stare “staze”. O srednjem vijeku svjedoče brojni stećci i ostaci utvrđenja. Narodna predanja kazuju da se u selu Obalj rodio u narodu poznati hajduk Ljutica Bogdan. Austrougarska vojska ostavila je za sobom nekoliko fortifikacionih objekata: Gradina, Ravni i Vezac. Južnim dijelom opštine protiče jedna od najljepših rijeka BiH, Neretva, u dužini od 40 km. Osim Neretve opštinu krasi 12 jezera uokvirenih predivnim planinskim masivima. Sa sigurnošću možemo reći da se rijetko gdje u svijetu može naći tako očuvana i netaknuta priroda, sa čistom planinskom rijekom i jezerima. Na području opštine nalazi se preko 150 pećina.
Različite aktivnosti mogu da se organizuju tokom boravka na području Kalinovika. Omiljena aktivnost je višesatna šetnja prirodom sa fotoaparatom u ruci – tzv foto-safari. Svako godišnje doba nosi svoje boje, svaki dio dana, od ranog jutra pa do kasne večeri, daje svoje nijanse. Možete se nekoliko puta vraćati na isto mjesto otrkivajući nove tonove, nove ljepote. Za prave planinare mogu se organizovati ozbiljnije ture od po nekoliko sati pješačenja divljom i netaknutom prirodom. Zatim tu su lov i ribolov, vožnja bicikla, kampovanje uz Neretvu ili na nekom od jezera. Ljubiteljima speleologije nudimo nekoliko istraženih pećina, lako dostupnih svakom šetaču. Za sve one koji se ne pronalaze u pomenutim aktivnostima, a žele osjetiti dodir prirode nudimo čist planinski vazduh i zdravu domaću hranu. Sve to čuvamo za vas.
Od postojeće infrastrukture na opštini Kalinovik danas postoji hotel sa 60 ležajeva i dvije lovačke kuće (po 10 ležajeva svaka). U planu je izgradnja kampa na rijeci Neretvi i etno sela kod Zelengore.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter