Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Kiseljak leži na obalama triju rijeka Lepenice, Fojnice i Kreševčice, a zauzima površinu od 164 km². Okružen brdima Jasikovica, Graščica, Berberuša, Plaz i Kruševska kosa, na nadmorskoj visini od 450 metara, sa umjereno kontinentalnom klimom pruža vrlo povoljne uslove za život. 
U pisanim dokumentima Kiseljak se prvi put spominje već u 16. stoljeću, kada je izgrađen prvi han. Arheološki nalazi govore da su komunikacije na ovom području postojale još u periodu rimske vladavine. U srednjem vijeku u dokumentu iz 1244.godine spominje se Lepenica ( Kiseljak ) pored župa Vrhbosna, Neretva, Mel i Lašva. Kiseljak, kao važno tranzitno mjesto, u BiH ali i u svijetu najprepoznatljiviji je po svojoj tradiciji, prije svega po mineralnoj vodi „Kiseljak“, koja je ispitana u renomiranim zdravstveno-istraživačkim centrima. Nadaleko su poznate i Kiseljačke pogačice, a vremenom ovaj grad je postao prepoznatljiv i kao važno shoping mjesto. Pored mineralne i termalne vode, radioaktivnog blata i radioaktivnog plina, ovaj kraj raspolaže i velikim šumskim i rudnim bogatstvima.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
http://bhtour.ba/assets/contentimages/noxx.jpg
Noxx
Caffe NOXX Kiseljak nalazi se na ulazu u centar Kiseljaka u naselju Brnjaci te plijeni poglede putnika i prolaznika svojim otmjenim crnim dizajnom. Podsjeća na renomirane objekte ...
Facebook
Twitter