Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Općina Kreševo nalazi se u centralnom dijelu BiH, a zauzima prostor od 150km². Smještena je na obalama rijeke Kreševčice, a nadmorska visina iznosi 650m.
Znamenita „Kreševska povelja“, pisana davne 1434. godine, je document u kojem se prvi put spominje ovaj grad, koju je izdao bosanski vojvoda Juraj Vojsalić. Originalna povelja, koja se čuva u Dubrovniku, danas je najstariji pisani dokument u kome se spominje ime grada nastalog vijekovima prije. Do danas nisu otkriveni pouzdani istorijski izvori, koji bi mogli tačno odrediti vrijeme nastanka Kreševa. U pisanim dokumentima mjesto Kreševo, prvi put se spominje 1435. godine, a u XV vijeku Kreševo je jedna od rezidencija bosanskih kraljeva, s kraljevskim dvorom i utvrdjenjem.
 Kroz istoriju je poznato po drevnom franjevačkom samostanu, koji se prvi put spominje sredinom XIV vijeka, o čemu svjedoči stalna postavka Zavičajnog muzeja.

Jedan od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika na području ove opštine, ujedno I najstariji sačuvani objekat  je  kameni  most u selu Vranci, za koji se pretpostavlja da datira čak iz Rimskog perioda.

Planine, visoki grebeni, planinski izvori, putevi, staze I potoci čine Kreševsku opštinu interesantnu ljubiteljima netaknute prirode.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter