Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Opština Laktaši, poznato preduzetničko središte sa oko 40 000 stanovnika, nalazi se na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, tik pored Banjaluke, glavnog grada Republike Srpske.
Laktaši su smješteni u dolini rijeke Vrbas na južnom dijelu Lijevče polja između padina Kozare na zapadu i Crnog Vrha na istoku. Zauzimaju veoma važan turistički položaj , koji se ogleda u dobroj saobraćajnoj povezanosti sa regijama i velikim centrima u okruženju. Ovim oduvijek tranzitnim područjem, i za vrijeme Rimljana prolazio je drum, poznat kao “Put soli”, ali je u Laktaše najjednostavnije doći avionom, jer se u opštini Laktaši, u mjestu Mahovljani (3 km od Laktaša), nalazi i međunarodni aerodrom  Banjaluka.
Prostor Laktaša bogat je termo mineralnim  izvorima . Na prostoru opštine i nalaze se dva banjsko-rekreativna centra: banja Laktaši i banja Slatina, što predstavlja centralni turistički motiv ove opštine.
Burna istorija Laktaške opštine ostavila je u kulturno-istorijsko nasljeđe brojne arheološke lokalitete koji obično prate dolinu rijeke Vrbas koja se proteže duž cijele opštine i dijeli je na dva dijela. Od brojnih arheoloških nalazišta vrijedno je pogledati ostatke nekropola stećaka na lokalitetu „Osoje“ kod Slatine pored „Stare crkve“ brvnare(18 vijek), kao i ostatke nekadašnjih rimskih termi na lokalitetu „Zidine“ u podnožju Jelića brda u Laktašima. 
Na području opštine Laktaši postoje brojna mjesta za odmor, šetnju i druge oblike rekreacije. Ovdje možete plivati, jahati, brzo voziti, pecati, pješačiti po ravnicama Lijevča polja, voziti bicikl po zatalasanim obroncima Kozare, letjeti, ili čak skočiti iz aviona-  padobranom naravno. Poseban prirodno-turistički motiv predstavlja blizina prirodnog rezervata Bardača koji je od Laktaša udaljen oko 32 km.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter