Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Latinska ćuprija (od 1918-1992 nosio naziv Principov most) je jedan od najstarijih sarajevskih mostova, a mijenjao se s vremenom, od prvog drvenog mosta, koji je stajao na istom tom mjestu, pa sve do današnjeg oblika.
Prvi most na ovom mjestu je bio od drveta, i spominje se u popisu bosanskog sandžaka iz 1541. Sagradio ga je sarač Husein, sin nekog Širmerda. Kameni most gradi sarajevski ajan Ali Ajni-beg godine 1565. Poplava koja je pogodila Sarajevo 1791. oštetila je most, a sredstva za njegovu obnovu izdvaja Hadži Abdulah Briga. Obnova je uslijedila 1798/99. godine. U obnovi su učestvovali domaći majstori, kako se spominje u tadašnjim dokumentima.
Ovaj most je povezivao desnu obalu Miljacke sa dijelom grada gdje je stanovalo katoličko stanovništvo, koje je u narodu bilo poznato kao Latinluk, pa je tako i dobio ime Latinska ćuprija. U periodu od Prvog svjetskog rata, pa do rata u Bosni i Hercegovinu, most je nosio ime Gavrila Principa, koji je u blizini mosta 1914. godine izvršio atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije nadvojvodu Franca Ferdinanda. 1992. godine mostu je vraćen naziv Latinska ćuprija.

Facebook
Twitter