Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Međugorje zauzima juzni dio opštine Čitluk u Hercegovini, i ako je suditi po  pećinama koje postoje na ovom području, moze se pretpostaviti da je ovdje čovjek zivio još u Kamenom dobu.

Međugorje je danas jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu.

Sve je počelo 1981. godine kada je šestero djece iz sela Bijakovići dotrčalo kućama ispričavši da im se na Podbrdu ukazala Gospa sa Isusom.. Uzbuđenje se prenijelo na cijelo selo, i prema njihovom svjedočenju, to se događa evo 32 godine.

Danas ne postoji nijedna zemlja u svijetu iz koje hodočasnici nisu posjetili Međugorje. Pretpostavlja se da Međugorje posjeti million I po ljudi godišnje. Za razliku od marijanskog svetišta u francuskom Lourdesu, kroz koje godišnje prođe 6 miliona vjernika,a koje je istovremeno postal komercijalni raj za domaće ugostitelje, Međugorje je zadrzalo svoj prvobitni šarm u kojem hodočasnici nalaze mir. Centar okupljanja u Svetištu kraljice mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, je crkva sv. Jakova u centru mjesta.

1981. godina istinska je prekretnica za dalji razvoj ovog hercegovačkog mjesta. Prije 5 godina ovdje je sagrađeno i Etno selo – Herceg koje je takođe meta brojnih bosanskohercegovačkih ali i stranih turista.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter