Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Opština Modriča je smještena na području gdje se dodiruju obronci balkanskih Dinarida u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine na površini od 297 km2.Grad leži na desnoj obali rijeke Bosne i udaljen je oko dvadesetak kilometara od njenog ušća u Savu.
Područje je bilo naseljeno još u starijem kamenom dobu o čemu svjedoče brojni arheološki lokaliteti poput Gradine u Dugom polju i Ždralovog brda u Kladarima. Prvi pisani zapis datira iz XIII vijeka kada se Modriča pominje u Povelji ugarskog kralja Bele IV.

Modriču karakteriše rijetko prirodno naslijeđe, spoj planinskih i ravničarskih, međusobno ukrštajućih cjelina. Geografski položaj, kulturno nasljeđe, prirodne karakteristike sa netaknutim pejzažima, brojnim vodotocima, biljnim i životinjskim svijetom pružaju značajne mogućnosti  za razvoj lovnog, ribolovnog, seoskog i rekreativnog turizma. Jedan od najznačajnijih turističkih lokaliteta je Duga njiva - izletište i vazdušna banja na planini Trebava. Od kulturno – istorijskih spomenika na području opštine dominira stari grad Dobor sa svojom Dobor kulom, koja je predstavlja symbol grada.

 

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter