Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Smješten na obalama rijeke Neretve,na prosječnoj nadmorskoj visini od oko 70 m, Mostar predstavlja vazno kulturno i privredno sjedište Hercegovine. Dobio je ime po Starom mostu, odnosno po strazarima i čuvarima mosta poznatijim kao „mostarima“.  Klima Mostara je mediteranska sa blagim zimama i izrazito toplim i dugim ljetima. Dolina u kojoj je smješten ovaj grad okruzena je planinama Velezom, Čabuljom i Humom. Kroz sami centar grada protiče rijeka Neretva, koja istovremeno predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Mostara. Ova bistra rijeka, smaragdno-zelene boje spada među najhladnije rijeke na svijetu. Mostar svojom jedinstvenošću i originalnošću oduševi sve svoje posjetioce. Godine 1558. na rijeci Rodobolji, izgrađena je Kriva ćuprija, koja je predstavljala uzor za građevinski mnogo veći poduhvat poput Starog mosta koji je napravljen 8 godina kasnije. Remek djelo arhitekture, podignuto 1566. godine na rijeci Neretvi, danas je lokacija na kojoj je najveća koncentracija turista u Mostaru. Most  je 2005. godine uvršten na Listu svjetske baštine – UNESCO-a.

Istorijsko mjesto Blagaj sa izvorom rijeke Bune, Tekija, stari zamak Herceg-Stjepana Kosače, Park prirode Ruište, Kule Tara i Halebija iz 17. Vijeka, muzeji, turska kupatila, otomanske rezidencije poput: kuća Bišćevića, kuća Kajtaza i Muslibegovića kuće, te Partizansko groblje samo su neke od turistički značajnih lokaliteta Mostara i okoline.

 

 

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
http://bhtour.ba/assets/contentimages/guma-x.jpg
Guma X
  GUMA X d.o.o. Vam nudi profesionalnu uslugu najma vozila. GUMA X d.o.o. je dio grupacije GUMA M d.o.o. renomiranog trgovačko-uslužnog poduzeća, lidera u prodaji vozila, guma...
Facebook
Twitter