Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Mrkonjić grad je prvobitno nosio naziv Leusaba, zatim Jajce, a u srednjem vijeku dobija ime Varcarevo, a ksnije Varcar vakuf. Pod imenom Mrkonjić grad prvi put se pominje 1925. godine. Jedna od značajnijih rimskih magistrala koja je povezivala Jadransko more sa Savom i Panonijom prolazila je baš kroz ovaj kraj. Raskrsnica tih puteva bilo je naselje podignuto na poprilično nemogućem mjestu, rekli bi mnogi. Mrkonjić grad je poznat po istorijskom događaju - prvo  zasjedanje ZAVNOBIH- a , čime je udaren temelj državnosti Bosne i Hercegovine.

Najznačajniji turistički lokalitet ove opštine je jezero Balkana. To je turistički centar udaljen 4 kolmetara od Mrkonjića, koji se sastoji od 2 jezera nastala vještačkim putem, nekoliko bungalova, lijepo uređenih za prihvat gostiju, koji ne narušavaju prirodni ambijent, restorana i mjesta ka kampovanje. Postoji podatak da je prva vožnja jezerom bila 1957. godine i to na splavu od smrčinih stabala.

Ovaj grad je sa svih strana okružen planinama, Lisinom , Durmitorom, Čemernicom, Manjačom, Ovčarom. Prorodni ambijet Lisine, nadmorska visina oko 1460 metara, oko 360 planinskih izvora, bogatstvo raznovrsnih ljekovitih trava, pružaju dobre uslove za planinarenje. Na zapadnim padinama ove planine, izvire potok Zelenkovac koji protiče kroz istoimeno izletište. Danas Zelenkovac zauzima bitno mjesto na turističkoj karti Mrkonjića, u kome se nude mogućnosti boravka i šetnje netaknutom prirodom, a ova zelena oaza je naročito popularna po organizovanju brojnih manifestacija kao što su likovne kolonije, muzički festivali, džipijade.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter