Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more, u duzini od 23 kilometra obale, nalazi se na krajnjem jugu drzave. Ne tako velika, ali veoma značajna morska obala nalazi se na teritoriji opštine Neum. Ovaj primorski dragulj smješten je u mirnom zaljevu, to jest u trokutu turističkih središta Makarske, Mostara i Dubrovnika, od otvorenog Jadrana zaklonjen poluotocima Klek i Pelješac.

Nastao je izgradnjom Jadranske magistralne ceste 1965. godine, koja prolazi kroz ovaj primorski grad i povezuje ga sa Dubrovnikom, Splitom i cijelom Jadranskom obalom.

Od Dubrovnika, Mostara i Međugorja udaljen je oko 70 kilometara. Duzina razvijene morske obale iznosi oko 24 kilometra, gdje biserno i čisto more omogućuju gostima nezaboravan doživljaj ljeta. Biserno čista voda, i mediteranska klima, veliki broj smještajnih kapaciteta, vrhunski gastronomski specijaliteti, turistički atraktivno zaleđe neki su od razloga zašto se ogroman broj stanovnika naše ali i drugih zemalja odlučuje za Neum u vrelim ljetnjim danima. Temperature mora ne padaju ispod 11 stepeni Celzijusovih, a u julu i avgustu dostizu i 32 stepena. Ovdje je osim kupanja i sunčanja punih 7 mjeseci godišnje moguća i klimatska terapija, šetnjama obalom na čistom primorskom zraku ali i bavljenjem različitim sportovima u moru. Neki od značajnijih turističkih lokaliteta na području opštine su : Crkva Sv. Ante, stećci nekropole Nikolića, nekropola stećaka u Dobrovu, Markova pećina...

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter