Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, u graničnom dijelu sa R. Hrvatskom, na rijekama Uni i Sani smješten je Novi Grad, jedan od najstarijih i najslikovitijih krajiških gradova.
Ovaj grad, o kome su se prvi pisani dokumenti pojavili davne 1280.g., dugi niz godina je bio dodirna tačka zapadnog i istočnog svijeta.Tri puta se selio sa jedne obale Une na drugu. Smatra se da mu ime dolazi od utvrde Castrum Novum (Novо utvrdјеnje, Novi kaštel, Nova kula) na Kulskom brdu (današnji naziv po utvrđenju), koja nastaje na mjestu antičko- rimske stražarnice. Utvrda je ujedno i temelj za kasniji nastanak grada.
O Novom Gradu su napisane brojne pjesme većinom inspirisane prirodnom ljepotom rijeke Une. Novi Grad je nadaleko bio poznat po gradskoj vijećnici iz 1892., koja je uvrštena u listu nacionalnih spomenika Bosne i Herzegovine, i Staroj gradskoj biblioteci iz 1895.g.
Od pradavnih vremena priroda je bogato darivala ovaj kraj svakom ljepotom: žuborom bistrih voda, mirom zelenih gajeva, plodnošću cvijetnih polja, pitomošću valovitih bregova Podgrmeča i Potkozarja.
Novogradska sela predstavljaju spoj oaza zelenila, mira i ekološki čiste i zdrave sredine, i starih seoskih imanja, starinskih kuća brvnara i šeperuša, mlinova vodeničara, starinskih tkalačkih stanova, izvorne narodne nošnje i običaja, starih muzičkih instrumenata i gastronomije, te tako predstavljaju pravi raj za ljubitelje prirode i sela.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter