Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Sinonim za vječiti skijaški izazov, planina Jahorina može se pohvaliti činjenicom da se ovdje skijalo još za vrijeme austrougarske vladavine. Prvi hotel na planini - Šator izgradjen je 1923. godine.  Već 1928. godine se osniva i prvi skijaški klub SKI, koji predstavlja početak razvoja ski sportova u Bosni i Hercegovini. Godine 1984. dozivljava svoj procvat, kada su u Sarajevu odrzane 14. Zimske olimpijske igre, a na ovoj olimpijskoj ljepotici održana takmičenja u alpskim disciplinama za žene.
Najviši vrh planine je Ogorjelica, nadmorske visine 1916 metara. Pripada dinarskom planinskom sistemu

Jahorina spada u najveće i najljepše zimske turističke centre na Balkanu, čiji veliki pašnjaci prekriveni snijegom predstavljaju pravi mamac za skijaše, sankaše, bordere, alpiniste, šetače, sakupljače ljekovitog bilja, pa je ova planina popularna i ljeti i zimi.U toku zimske sezone  ovdje vas očekuje 20km odlično pripremljenih skijaških staza sa 2 šestosjeda, 4 ski lifta i 3 dvosjeda. No, ovaj  planinski dragulj otvoren je za brojne posjetioce tokom cijele godine, tako da one  koji ne uzivaju u zimi i snjeznim radostima, uvijek čeka prekrasno ljeto na Jahorini.

Od Sarajeva je Jahorina udaljena svega 28 kilometara, dok je sa opštinom Pale kojoj pripada većim dijelom povezuje odličan asfaltni put.

Facebook
Twitter