Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Na starom, napuštenom putu, nedaleko od Ilidže, na rijeci Bosni nalazi se  Rimski most.  Smješten je odmah do magistrale koja vodi prema Blažuju. Rimski most je jedan od četiri stara kamena mosta na području grada  Sarajeva koji su još uvijek sačuvani. Osim naziva Rimski, zovu ga još Most na Plandištu, drugi Most na Blažuju, treći Most u polju.

U periodu između 1530. i 1550. godine bilježe se pisani izvori o ovom mostu. Ne zna se ništa o tome ko je naredio gradnju mosta niti ko ga je zidao.Postoje podaci da je polovinom 16.vijeka Rustem-paša, inače katolik iz Bosne odveden u Carigrad na školovanje, koji kasnije postaje zet Sulejmana Veličanstvenog dao obnoviti ovaj most.

Rimski most napravljen je od klesanog kamena i oblikovan je kao niska polegla građevina na sedam lukova, dugačak je 40 metara, dok je širina mosta sa ogradom bila oko 4,5 metara.Ono što je dokazano je da je prilikom gradnje mosta materijal  korišten i sa kasno antičkih objekata čije su ruševine ležale u blizini.

Rimski most je danas pod zaštitom nacionalne komisije BiH. Vrlo je interesantan stranim i domaćim turistima, a Sarajlijama posebno drag kao jedno od najpopularnijih izletišta u ljetnjem periodu.

 

Facebook
Twitter