Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Rogatica je smještena u istočnom djelu Bosne i Hercegovine, duž planinske rijeke Rakitnice.
Područje izuzetne prirodne ljepote, čistih planinskih rijeka, planinskih i brdskim predjelima ispresijecanim crnogoričnom i bjelogoričnom šumom sa izuzetnim fondom divljači, te jedan od bogatijih prostora kulturno-istorijskim nasljeđem, čine Rogaticu primamljivom destinacijom. Lokaliteti Gradine kod sela Vrela i Vratara svjedoče o praistorijskim naseljima na ovom području. Također postoje i tragovi iz srednjeg vijeka: ostaci srednjevjekovnog grada Borča, stećci i kula.
Na 1100 metara nadmorske visine, 18 km udaljeno od Rogatice, nalaze se Borike - prelijepi pašnjaci i livade, šumska prostranstva,bogata  ljekovitim biljem. Ovo je poznata vazdušna banja i lokacija na kojoj se nalazi ergela planinsko brdskih i arapskih konja. Austrijski stručnjaci su prije više od stotinu godina utvrdili da su ovo idealni prostori za uzgoj konja, a u prvom i drugom svjetskom ratu, konji iz ergele Borike bili su nezamjenjivi. Na području Borike nalazi se i raritetni primjerak stabla „Mečije lijeske“ starosti 450 godina i obima krošnje 12 metara, izuzetne ljepote.

Rijeke na području opštine su bogate ribom, a poznata lovišta raznovrsnom divljači, stoga su u Rogatici odlični uslovi za razvijanje lova i ribolova.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter