Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Kameno remek djelo koje vam prvo padne na um pri pomenu grada Mostara, graditelji su započeli 1557. godine, po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog  a završeno je nakon 9 godina.  Za period gradnje Starog mosta vezuju se brojne legende, a najpopularnija je legenda o turskom arhitekti Hajrudinu, koji je nakon 9 godina gradnje, tri noci i tri dana prestajao ispod konstrukcije mosta, dokazujući time koliko je gradjevina čvrsta.

Stari most je napravljen od kamena „Tenelija“ specifične svijetle boje, čiji tonalitet varira od količine sunčeve svjetlosti. Ovo arhitektonsko djelo u duzini 28,7 metara povezuje dvije obale Neretve. Širok je 4,4 metra  i ljeti se nalazi 21 metar iznad nivoa vode.

Od 1566. godine, kada je most zvanično završen, bilježe se prvi hrabri skokovi mostarskih mladića u hladne dubine smaragdno-zelene Neretve, a prvo ozbiljno takmičenje u skokovima sa Starog mosta organizuje se tek nakon 400 godina, tačnije 1968. godine. Danas skokovi predstavljaju vrlo značajnu turističku, kulturnu i sportsku manifestaciju, koja okuplja mladiće ali i radoznale posjetioce iz cijelog svijeta.

Nakon 427 godina svog postojanja, Stari most je u toku gradjanskog rata u BiH srušen. Obnovljen je nakon  11 godina. Slavna proslost vraćena mu je na najbolji način, uvrštavanjem u UNESCO-vu svjetsku kulturnu baštinu (2005.).

 

.

Facebook
Twitter