Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Stolac je grad smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na krajnjem istoku Hercegovačko-neretvanskog kantona. Poznat je po najduzoj istoriji gradskog zivota u Bosni i Hercegovini, jer su na području ove opštine pronađeni ostaci starog ilirskog grada Daorsona iz III vijeka prije nove ere.

Ovaj hercegovački gradić sa neodoljivim mediteranskim šarmom smjšten je podno planine Hrgud sa 115 metara nadmorske visine na obalama rijeke Bregave.

U srednjem vijeku, Stolac je bio glavno odmaralište za brojne karavane, a kasnije značajno trgovačko i zanatsko središte.

Blaga klima i pitomi krajolici samo su neki od razloga zašto se Stolac svrstava u najatraktivnije hercegovačke gradove. Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe dokazuju ilirski grad Daorson, najveća nekrtopola stećaka u BiH – Radimlja, stari grad Vidoški, kameni mostovi, stara jezgra grada iz turskog i austrougarskog doba…

Interesantan je podatak da su na prostoru stolačke opštine nastala jedna od prvih otvorenih kupatila u BiH, i to za vrijeme Austrougarske, a koristili sui h vojnici koji su u to vrijeme boravili na stolačkoj tvrđavi.

U novije vrijeme Stolac je itekako poznat po dubravskom vinogorju od kojih se danas prave izvrsne sorte vina - Zilavka i Blatina.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter