Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Tešanj leži medu brdima uz rjecicu Tešanjku, na 230 metara nadmorske visine. U Tešanj morate doci namjerno sa raskršca u Doboj-jugu do Tešanjke ili Jelaha, pa dobrom asfaltnom cestom do Tešnja.

Površina opcine Tešanj iznosi 160 km2 na kojoj živi oko 53 000 stanovnika. Opcina se u susjedstvu granici sa opcinama Doboj, Doboj-jug, Usora, Teslic i Maglaj.

Pored prirodnih ljepota Tešanj ima bogatu kulturno-historijsku prošlost. Pod današnjim imenom Tešanj se prvi put spominje 1461. godine u povelji, kojom kralj Stjepan Tomaševic svome stricu Radivoju Krsticu pored ostalog daruje ''i na Usori grad Tešanj''. Tešanj u svom gradskom jezgru baštini niz kulturno - historijskih spomenika kao što je stara Gradina, jedna od najznacajnijih i prostorno najvecih tvrdava na prostoru BiH, zatim džamija Ferhadija, izgradena 1564.godine.

Posebno je interesantna sahat kula, koja je jedna od cetiri u BiH koje još i danas rade, a izgradena je u 17.stoljecu i visoka 18,5 metara.

Tu je i Eminagica konak, najstariji i najljepši objekat porodicnog graditeljskog naslijeda u Tešnju, a smatra se da datira još iz 1860.godine.

Inace, tešanjski kraj je u svijetu poznat po izvorima najkvalitetnijih mineralnih voda od kojih skoro sve nose najveca svjetska priznanja za kvalitet.Upravo zbog toga je Turisticko - rekreaciona zona Kiseljak, zdravstveno - gastronomski sigurno izuzetno zanimljiva destinacija za sve one koji cijene izvorno - prirodne vrijednosti i vlastito zdravlje.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter