Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Na krajnjem jugu Hercegovine, na obalama rijeke Trebišnjice, podno planine Leotar, smješteno je Trebinje, grad sunca, vina i platana. Nalazi se u trouglu gradova sa UNESCO-vom baštinom Dubrovnik (28km), Kotor (90km) i Mostar (120km). Osobenost Trebinja leži u povoljnoj mediteranskoj klimi i 260 sunčanih dana godišnje. Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu. Njime dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani, u čijoj hladovini u ljetnoj bašti, uživaju mngobrojni turisti. Tu u srcu grada, u Dučićevoj ulici može se vidjeti spomenik trebinjskog pjesnika i ambasadora, katolička katedrala iz XIX vijeka, prvi spomenik Njegošu, živopisna pijaca sa spomenikom iz I svjetskog rata. U neposrednoj blizini je prekrasan park u kojem se nalaze pravoslavna crkva monumentalnog izgleda, Dom kulture, spomenik iz II svjetskog rata, fontane...
Mnogobrojni strani i domaći turisti posjećuju i zaostavštinu iz turskog perioda: Perovića (Arslanagića) most iz XVI vijeka, Osman-pašinu džamiju i Stari grad (Kastel) na desnoj obali Trebišnjice iz XVIII vijeka, prepun malih ugostiteljskih objekata, butika, prodavnica suvenira. Najveće zdanje među zidinama Starog grada pripada muzeju Hercegovine sa etnološkom, arheološkom, Dučićevom postavkom, galerijom slika Atanasija Popovića, Milene Šotre, Mirka Kujačića, Milorada Ćorovića, skulpturama Radovana Ždrala , kao i ostalim povremenim postavkama i čestim kulturnim događanjima.
Na brdu Crkvina iznad grada, sija biser turističke ponude, velelepno zdanje kompleksa Hercegovačke Gračanice. Po nekim procjenama u sezoni 100.000 turista posjeti hram, galeriju ikona, vladičinu rezidenciju, amfitetar... Ovdje se možete fotografisati sa panoramom grada u pozadini ili osvježiti u ljetnoj bašti u vrelim ljetnim mjesecima.
Trebinje kao privredno, duhovno i turističko središte Hecegovine, raspolaže značajnom atraktivnom turističkom ponudom. Trebinje je grad sportskih kampova i omiljeno odredište raznih sportskih ekipa, koji ovdje dolaze na pripreme kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima.

Ovdje ćete biti dočekani srdačno i ljubazno, a svaki stanovnik će u maniru dobrog hercegovačkog domaćina, biti spreman da izađe u sustret svim vašim prohtjevima i željama.

 

 

Kako doći

Trebinje se nalazi na krajnjem južnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Nalazi se na tromeđi tri države Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Trebinje je udaljeno 28 km od Dubrovnika, 40 km od Herceg Novog i 120 km od Mostara.

Informacije za goste

Grad Trebinje leži na obalama rijeke Trebišnjice, nekad najveće ponornice u Evropi, duge 98 km, koja jednim svojim dijelom teče kroz sam centar grada. Stari mlinovi – dolapi koji se često vezuju uz pojam Trebišnjica, predstavljaju posebnu ljepotu ambijenta rijeke i njenih obala.

Posebna specifičnost Trebinja su izletišta. Jedno od njih je izletište Ubla, koje se nalazi na samo 25 kilometara od grada. Ovdje se pružaju izvanredne mogućnosti bavljenja zimskim sportovima, tako da turisti koji planiraju posjetiti Trebinje to mogu uraditi ne samo u ljetnjim, već i u zimskim mjesecima.

Ostala Trebinjska izletišta vezana su za rijeku Trebišnjicu, a najpoznatija su: Lastva koja je udaljena 12 kilometara od grada gdje možete uživati u ribolovu na jezeru i kampovati u prirodi; Jazina udaljena 15 kilometara od grada gdje se možete okupati na jednom od stapova rijeke Sušice i Studenac i gdje možete vidjeti čuvene dolape za navodnjavanje.

 Gorostasni platani, stari preko stotinu godina, u čijoj hladovini uživaju mnogobrojni turisti, kao i stara austrijska zdanja dominiraju samim centrom grada, koji je izgrađen u mediteranskom stilu. U neposrednoj blizini se nalazi svojevrstan simbol grada - velika ljetna bašta „Platani“ sa 500 mjesta - omiljeno mjesto svih trebinjskih generacija, a i gostiju koji prolaze kroz ovaj grad na putu do Jadranskog mora. Preko puta nje  nalaze se: spomenik Jovanu Dučiću, prvi spomenik Njegošu, katolička katedrala rođenja Blažene djevice Marije, živopisna pijaca sa spomenikom iz I Svjetskog rata, te Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. Nastavljajući šetnju Dučićevom ulicom može se vidjeti prekrasan Dučićev park u kojem se nalaze pravoslavni hram Sv. Preobraženja Gospodnjeg (s početka XX vijeka) monumentalnog izgleda,  te Dom kulture, spomenik iz II svjetskog rata, fontane...

Posebna turistička ponuda ovog grada je vjerski turizam, te mnogobrojni strani i domaći turisti nikako ne propuštaju da posjete manastire: Tvrdoš iz IV-VI vijeka (na temeljima starog manastira, podignut je novi u XVI vijeku), manastir Petra i Pavla iz VI vijeka, Duži iz XVII vijeka, Zavala iz XIII vijeka, te Crkvu Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog u selu Mrkonjići, nekoliko kilometara od Trebinja.

Hercegovačka Gračanica – manastir smješten na brdu Crkvina iznad grada, predstavlja pravi turistički biser ovog dijela Bosne i Hercegovine. Ovaj velelepni turistički kompleks obuhvata osim manastira Hercegovačka Gračanica, još i zvonik, galeriju ikona, Vladičanski dvor, amfiteatar, česmu, crkvenu knjižaru i suvenirnicu. U Manastiru su položeni posmrtni ostaci velikog srpskog pjesnika i diplomate, Jovana Dučića, inače rođenog trebinjca, koji je u svom testamentu izrazio želju da bude sahranjen na brdu Crkvina iznad Trebinja, a čija je želja ispunjena 2000. godine kada je ovaj kompleks napravljen.

Izuzetno posjećena je i zaostavština iz turskog perioda: Perovića (Arslanagić) most iz XVI vijeka koji je sagradio Mehmed-Paša Sokolović, Osman-pašina džamija i Stari grad (Kastel) na desnoj obali Trebišnjice iz XVIII vijeka, prepun malih ugostiteljskih objekata, butika i prodavnica suvenira.

Takođe, u starom gradu se nalazi Muzej Hercegovine, jedan od najsadržajnijih objekata kulture u Bosni i Hercegovini. U njemu se nalaze stalne postavke: etnološka, arheološka, Dučićev legat, galerije slika Atanasija Popovića, Mirka Kujačića, Milene Šotre, Milorada Ćorovića i skulpture Radovana Ždrala, kao i ostale povremene postavke sa čestim kulturnim događanjima.

 Aktivnosti (zabavne, sportske)

 Kamp „Ušće“ smješten je na rijeci Sušici, samo 12 kilometara od grada. Osim vlastitog smještaja, kamp pruža i mogućnost kampovanja šatorskog tipa avanturistima, biciklistima, planinarima, auto-kamperima, kao i mogućnost kupanja i ribolova na rijeci.

 

Ljubitelji ekstremnih sportova mogu se baviti paraglajdingom sa Leotara i Gljive ili planinarenjem na Orjen, najviši vrh primorskih Dinarida, sa čijih visova se može diviti ljepoti Boke-Kotorske, Durmitora, Jadranskog mora...

 

„ Aero klub“ – Ljubitelji ekstremnih sportova krenite u nezaboravnu avanturu!

Položaj brda Gljiva omogućuje Vam startnu poziciju na visini od 950 m nadmorske visine za let paraglajdingom. Pred Vama se ukazuje prelijepa panorama Trebinja sa atraktivnom okolinom, a vidik doseže i do mora. Ovdje ćete osjetiti opuštenost i svu slobodu, poput ptice.

 Za sve one avanturističkog duha, željne izazova, u netaknutoj prirodi i druženja, pravu stazu pokazaće Vam iskusni vodiči kluba „Vučji zub“. U ponudi ovog društva su planinarenje, brdski biciklizam, speleologija, foto safari...

 

Događanja (festivali, kulturne i sportske manifestacije…)

Trebinje je grad u kome se održava veliki broj tradicionalnih kulturnih i sportskih manifestacija. Najpoznatija kulturna manifestacija u Trebinju je manifestacije “Trebinjske ljetne svečanosti” koje traju od maja do novembra, a u sklopu koje se održavaju različiti kultuni događaji: Dučićev dan, pozorišni festivali ( “Festival festivala”, “Dani malih stvari”), likovne kolonije i izložbe, koncerti klasične i popularne muzike, smotra folklora…

Najznačajajna kulturna manifestacija koja se održava početkom novembra je manifestacija “Dučićeve večeri poezije” kojom se zvanično završava manifestacija “Trebinjske ljetne svečanosti”.

Trebinje predstavlja grad sporta što potvrđuju brojne sportske manifestacije koje se održavaju tradicionalno u gradu na Trebišnjici. Najznačajnija sportska manifestacija je košarkaški kamp “Dejan Bodiroga kamp Trebinje” koja okuplja više stotina mladih učesnika iz svih zemalja svijeta. Od ostalih sportskih manifestacija izdvajaju se: džudo takmičenje, ljetna škola sporta, omladinski eko-kamp “Ušće” moto skup, skokovi sa kamenog mosta u Trebišnjicu, regata kajaka, …

 

Hrana i piće

Tradicionalna kuhinja je ono po čemu je ovaj kraj čuven i prepoznatljiv. Ovdje gastronomija zauzima zaista posebno mjesto. Raznovrsna tradicionalna hercegovačka jela kao što su: jagnjeće meso spremljeno ispod sača i na ražnju, krompir ispod sača, hljeb pečen na kamenoj ploči i ispod sača, sirevi: torotan, okrugli prosušeni, suvi, škripavac, dimljeni, te sir iz ulja; priganice, cicvara sa kajmakom, pura, lojanica, kaštradina, grah poljak, pršut, potočna pastrmka…i sve ovo se možte naći na jelovnicima restorana, kojih u Trebinju ima puno.

Izuzetno atraktivan dio turističke ponude Trebinja, posebno u posljednje vrijeme predstavlja vinski turizam. Trebinjski vinogradari su poznati po proizvodnji vrhunskih vina. O kvalitetu hercegovačkih vina svjedoče mnoge medalje sa međunarodnih izložbi vina u Beču, Parizu i Londonu.

Uzgoj i prerada grožđa tradicija je za mnoge trebinjske porodice, te na relativno malom prostoru nalazimo veliki broj vinograda i vinskih podruma, a najpoznatiji među njima su: Tvrdoš, Anđelić, Vukoje, Petijević, Tarana, Sekulović, Berak, Popovac…

Osim tradicionalne hrane i vina, na trpezama se može naći i ljekoviti hercegovački med.

 

 

 

Objekti u okolini
Facebook
Twitter