Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

U  sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obroncima planine Majevice, smješten je grad Tuzla koji danas predstavlja  ekonomsko,  kulturno, univerzitetsko, zdravstveno i turističko središte ovog dijela drzave. Odavnina je poznata po postojanju bogatih zaliha soli, po kjojoj je i dobila ime , prema turskoj riječi “tuz” što znači so. Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Evropi sa kontinuitetom zivljenja.  Ovdje je pronađeno najstarije sojeničko naselje u Evropi, koje datira iz neolita, za razliku od ostalih pronađenih sojeničkih naselja u Evropi, koja datiraju iz gvozdenog doba. Obogaćujući turističku ponudu opštine, godine 2006. godine u okviru Panonskih jezera u centru Tuzle, napravljeno je – Sojeničko naselje čime je ujedno  otvoren prvi Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Bosni i Hercegovini, koji danas vazi za Muzej pod otvorenim nebom.

Ogromna turistička atrakcija su slana jezera u centru Tuzle koja predstavljaju jedinstvene primjere vještačkih slanih jezera u Evropi. Imaju ljekovita svojstva, a napravljena su 2003. i 2006. godine. U okviru kompleksa Panonskih jezera nalaze se i slani vodopadi i sportski tereni.

Osim pomenutih turističkih lokacija, potencijali kao što su: rijeka Spreča, jezero Modrac, Djevojačka pećina, te velika prirodna i kulturno-istorijska bogatstva čine Tuzlu konkurentnom na bosanskohercegovačkom turističkom trzištu.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
http://bhtour.ba/assets/contentimages/modrac.jpg
Modrac
Jezero Modrac je akumulaciono jezero, koje najvećim dijelom pripada teritporiji opštine Lukavac.  Dugo je 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od ...
http://bhtour.ba/assets/contentimages/amebis.jpg
Amebis
Caffe je napravljen u modernom, ležernom i pre svega udobnom ambijentu gdje možete provesti ugodne trenutke sa svojim prijateljima i porodicom uz dvije vrste kvalitetne kafe, ši...
Facebook
Twitter