Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Smješten na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, na  obalama rijeka Drine i Rzava, Višegrad je jedno od najstarijih naseljenih mjesta u današnjoj BiH. Prvi put se pominje krajem XIV vijeka kao naselje na brežuljku. Tada su ga zvali samo „ Grad“. Grad je bio utvrđenje koje je kontrolisalo karavanski put između Dubrovnika i Srbije i pravac ka Carigradu. Nadaleko je poznat po svojoj Ćupriji izgrađenoj davne 1571. Most je zaduzbina velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića i danas se zasluzeno nalazi  na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Nekad je povezivao Bosnu sa Carigradom, a danas je mjesto koje posjećuju brojni turisti, putnici namjernici, umjetnici, ljubitelji istorije i arhitekture. Istovremeno spada u najznačajnije nacionalne spomenike Višegrada, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

12 kilometara od Višegrada, na putu za Uzice, u predivnom zivopisnom, planinskom kraju smješten je manastir Dobrun, koji je neizostavan u svakoj turističkoj turi Višegradom. Godine 1343. podigli su ga zupan Pribl i sinovi Stefan i Petar. Često rušen i obnavljan kroz istoriju, jedno vrijeme je čak bio i sjedište mitropolije.

O rijeci Drini na čijim obalama ponosno “stoji” Višegrad, malo toga ostalo je neispričano. Drina je sve ono što turisti traže - spajanje , prožimanje, i uživanje u prirodnim ljepotama bez podjela.

Ova rijeka je vjekovima inspirisala brojne umjetnike. Oslikana je i opjevana bezbroj puta. Drina je stvarna slika čovjekovog trajanja na ovim prostorima. Oduvijek se nešto događalo oko rijeke, bilo da je to odmaranje, rad, splavarenje ili ribolov. Ona predstavlja jednu od najpoznatijih ribolovnih destinacija u BiH, u kojoj se nalazi oko 30tak vrsta riba.

Turistička razglednica Višegrada nezamisliva je bez Višegradske banje, smještene 5 km sjeverno od grada, na nadmorskoj visini 414 m. Termalne vode ove banje imaju ljekovita svojstva, i ona zauzima prvo mjesto u Bosni i Hercegovini po radioaktivnosti. Nosilac razvoja turizma u Višegradskoj banji je hotel i rehabilitacioni centar „Vilina vlas“.

Odnedavno je Višegrad bogatiji za još jednu turističku lokaciju na koju su višegrađani posebno ponosni. Riječ je o Andrićgradu – gradu od kamena u kome se nalazi preko 30 objekata, a obzirom da je riječ o projektu koji još nije završen, do kraja godine Andrićgrad će brojati preko 50 objekata i imaće sve što je potrebno jednom gradu.

Sa velikim brojem kulturnih i istorijskih znametnitosti, te isto toliko prirodnih resursa Višegrad je uvijek vazio za turistički zanimljivo mjesto. Stanovništvo Višegrada  odavnina je poznato po tome što vole pjesmu, veselje i uživanje. Baš kao i Ivi Andriću, mnogima su ova Rijeka Drina i Ćuprija dali inspiraciju da pišu i pjevaju zagledani u bistru zelenu vodu.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
http://bhtour.ba/assets/contentimages/sport.jpg
Sport
Popularni caffe u centru Višegrada, preko puta hotela, sa izuzetno ljubaznim osobljem, domaćinskom ljubaznošću i visokim profesionalizmom.Unutrašnjost i bašta Caffe urađenI ...
Facebook
Twitter