Pretraga
Pretraga po mjestu, tipu ili pojmu...

Osnovne informacije

Vlašička visoravan nalazi se u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine 28 kilometara od vezirskog grada Travnika, na nadmorskoj visini od 1000 do 1500 metara, a najviši vrh je Paljenik 1943 metra.

Četrnaest kilometara uređenih skijaških staza i 5 ski liftova na jednoj od najotvorenijih planina na Balakanu – Vlašiću, samo su neki od razloga je zašto je ova planina izuteno privlačna ljubiteljima zimskih sportova. Dobro uređene saobraćajnice i planinski putevi, čine Vlašić dostupnim za turističke i druge posjete tokom cijele godine.

Posljednjih godina Vlašić postaje sve popularnija destinacija tokom ljetnih mjeseci. Svu ljepotu i vrijednost ove planine tokom ljetnih mjeseci prvi su otkrili planinari koji već decenijama obilaze  planinske vrhove, a ljeti je planina i često odredište ljubitelja paraglajdinga, biciklizma i alpinizma. Kroz Vlašić protiče 5 rijeka, a tu su i brojni izvori koji ne presušuju tokom ljeta. Tradicija pripremanja izuzetnog specijaliteta – Vlašićkog sira duga je decenijama, a planina je popularna i po uzgoju pčela te po ogromnim potencijalima za razvoj seoskog turizma.

Kako doći

Informacije za goste

Objekti u okolini
Facebook
Twitter